Ondernemer, een eenzaam bestaan?

Regelmatig hoor je van ondernemers dat het ondernemerschap vaak ook een eenzaam bestaan betekent.

"Nee, je bent niet alleen in je organisatie. Je hebt een MT of altijd wel een groep medewerkers om je heen om je te ondersteunen, maar toch....ik kan echt niet alles kwijt".
"Er blijft altijd een verschil: Als ondernemer ben ik eindverantwoordelijk voor de gevolgen". 
"Je kunt winnen maar ook echt verliezen!"
"De echte problemen liggen op jouw bord".
En "het kriebelt bij een ondernemer, nieuwe ideeën, moeten we een andere richting of juist niet"

Het zijn zorgen die je als ondernemer voelt en niet altijd kunt delen. Dat je in je bed ligt te piekeren ga je toch niet élke keer uitspreken binnen je organisatie. Je hebt ook een rol als leider in de organisatie. Jouw zelfvertrouwen en het vertrouwen in de toekomst moeten de rest richting en energie geven. Natuurlijk moeten zorgen binnen de organisatie op tafel worden gelegd. Maar wanneer en hoe?
Je bent een mens. Je hebt gewoon ook je twijfels en soms angsten. Die moet je kwijt kunnen. Die wil je op een vertrouwde plek kunnen ventileren.

Het is heel herkenbaar. Ook voor mij als ondernemer. Ik heb prachtige ambities. Ben goed voorbereid maar....

Het is gezond om af en toe te twijfelen of je bedenkingen te hebben. Het houdt je met de voetjes op de vloer. Toch zijn ambities belangrijk. Ondernemen is kansen creëren, kansen vergroten en verantwoorde risico's nemen maar ook risico's zoveel mogelijk verkleinen.

De behoefte om als ondernemer over jouw zorgen en ideeën te kunnen sparren. Om tactische en strategische vraagstukken eens tegen iemand aan te houden die buiten de organisatie staat. De behoefte aan iemand die je spiegelt en coacht. Die je aanmoedigt om nieuwe kansen te creëren en helpt bij het analyseren. Die een steun voor je is in de rug als (een stuk minder eenzame) ondernemer. Die behoefte bestaat gewoon bij elke ondernemer.

Mijn ervaring leert dat het voor een ondernemer heel prettig is om met regelmaat te sparren en zich te laten spiegelen. Even de aandacht ook te krijgen als mens die ondernemer is. Het geeft nieuwe energie en nieuwe inzichten, hernieuwde kijk op zaken en focus op wat belangrijk is.
Ik vind dat een ondernemer goed voor zichzelf moet zorgen en zichzelf dit stukje aandacht en ondersteuning moet gunnen.

Wil jij je dit ook gunnen? Bel me!

Rob Italiaander
06- 29317710

Persoonlijk kennismaken?

Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen geheel vrijblijvend contact met u op;

Uw naam:
Telefoonnummer:
Uw e-mail:
Uw opmerking:
 

Abonneer op onze nieuwsbrief

Voer hier uw mailadres in: