5. Interne communicatie & procesverbeteren

Met communiceren delen we informatie en verhogen we onderlinge betrokkenheid.

Sleutelinstrument
Communicatie is een van de sleutelinstrumenten die moet worden toegepast om tot welke doelstelling of verbetering dan ook te komen.
Een organisatie waar alleen taken aan medewerkers worden medegedeeld en niet over doelstellingen en  behaalde resultaten communiceert, hoeft van haar medewerkers niet te verwachten dat zij meedenken hoe doelstellingen gehaald kunnen worden. Hier wordt geen gebruik gemaakt van de creativiteit van de medewerkers. (Dit is de zogenaamde 8e verspilling)
De medewerkers zijn de belangrijkste bron voor verbeterideeën. Ze zitten immers exact op de werkplek waar ongemakken bevonden worden, zaken mis kunnen gaan, vervelende gebeurtenissen plaatsvinden.

Communicatieplan
Om de communicatie binnen een onderneming georganiseerd te laten verlopen is het nodig om een communicatieplan te maken. Vaak is er ook een groep medewerkers en leidinggevende nodig die de coördinatie van de communicatie in het bedrijf op zich nemen.

Interne communicatie
Actieplannen, doelstellingen, resultaten communiceren zodat mensen er over gaan praten binnen het bedrijf. Dat het gaat leven en iedereen voortdurend op de hoogte is van de uitdagingen en de gevonden oplossingen. De medewerkers worden uitgedaagd  om ook hun steentje bij te gaan dragen.Externe communicatie
Klanten moeten weten dat ze belangrijk gevonden worden door uw bedrijf. Dat u erg geïnteresseerd bent in hun bevindingen. Of zij tevreden zijn over uw producten of dat er nog aan verbeterd kan worden. Door veel met uw klanten te communiceren en hier veel over te schrijven kunt u laten zien dat u aan de weg timmert. Hierdoor zijn uw klanten op hun beurt meer geneigd om te vragen om specifieke verbeteringen. Hiermee wordt u en uw medewerkers de weg gewezen die de productontwikkeling en de serviceverlening moeten gaan om het belangrijke onderscheid te gaan maken.

Procisco Begeleiding in het opzetten van de nodige interne communicatie  voor de medewerkers die dit zullen verzorgen. Dit kunnen ook de teamleiders zijn van de verbeterteams.

meer weten?