Processflow

Value Stream Management

Uw klant betaalt uiteindelijk voor alle handelingen die gedurende een bedrijfsproces worden verricht. Ook voor bijvoorbeeld transport van een werkplek naar een andere. Ook voor de kosten van voorraad.
Voor een aantal zaken wil een klant wel betalen, wanneer deze waarde toevoegt aan het product dat hij nodig heeft. Maar alle andere handelingen en extra materialen zijn voor uw klant verspillingen.

Wat is Value Stream Mapping (VSM)?
Dit is de benaming voor het in kaart brengen van een complete processtroom.
Te beginnen bij de intake van een klantorder tot en met de verzending naar de klant, worden alle stapjes van het bedrijfsproces in kaart gebracht. Hierbij worden alle materiaalstromen en informatiestromen letterlijk getekend op een Value Stream Mapping formulier.
Dit VSM formulier wordt vervolgens voorzien van alle informatie over doorlooptijden, capaciteit, bewerkingstijden, werkvoorraad, kwaliteit gegevens, en alle relevante informatie die nodig is om een duidelijk beeld van alle onderdelen te krijgen.

Procesverbeteren
VSM brengt op eenvoudige wijze verbeterpunten of "verspillingen" aan het licht. Het is dus een instrument dat een belangrijke positie inneemt bij het procesverbeteren.
Verspillingen kunnen we vinden op de volgende gebieden:
1. Defecten: Zoals fouten, scrap en slechte kwaliteit
2. Overproductie: Meer produceren dan hetgeen verkocht is
3. Transport: Teveel aan intern transportbewegingen
4. Wachten: Wachten op de volgende processtap en ongeplande stilstand
5. Voorraad: Meer voorraden en tussen voorraden dan beslist noodzakelijk of veiligheidsvoorraden om problemen bij de productie op te kunnen vangen
6. Beweging: Onnodige verplaatsingen en zoeken naar materialen of gereedschap
7. Herbewerking: Herstelbewerkingen aan producten


Kaizen
Door in kleine goed behapbare verbeterstappen te werken zijn de resultaten van iedere stap sneller merkbaar en meetbaar. Kaizen houdt in dat een minder goed onderdeel uit het proces onder de loep wordt genomen en vervolgens verbeterd. Het goede wordt behouden, het mindere steeds verder verbeterd totdat er excellence is ontstaan.

Procisco
Traint, Coacht en ondersteunt u en uw medewerkers bij het aanleren van deze technieken. Zodra Lean Thinking door het bedrijf begint te ademen wordt procesverbeteren een steeds leukere ervaring!