Waarde voor de klant

Value Stream Mapping

Wat is Value Stream Mapping (VSM)?
Dit is de benaming voor het in kaart brengen van een complete processtroom.
Te beginnen bij de intake van een klantorder tot en met afleveren aan de klant, worden alle stapjes van het bedrijfsproces in kaart gebracht. Hierbij worden alle materiaalstromen en informatiestromen letterlijk getekend op een Value Stream Mapping formulier.
Dit VSM formulier wordt vervolgens voorzien van alle informatie over doorlooptijden, capaciteit, bewerkingstijden, werkvoorraad, kwaliteit gegevens, en alle relevante informatie die nodig is om een duidelijk beeld van alle onderdelen te krijgen.

Analyse op toegevoegde waarde voor de klant
Iedere stap, iedere toevoeging aan het product in het proces moet een meerwaarde betekenen voor uw klant. Een bewerking op een machine, het uittekenen van een specifiek product betekent een toegevoegde waarde. Wachten tussen processtappen in heeft géén toegevoegde waarde voor de klant, integendeel zelfs. Kijken naar het product en naar de processen met de ogen van de klant, kan verrassende "verspillingen" opleveren.

Procesverbeteren
VSM brengt op eenvoudige wijze verbeterpunten of "verspillingen" aan het licht. Het is dus een instrument dat een belangrijke positie inneemt bij het procesverbeteren. Afhankelijk van de knelpunten die aan het licht komen kunnen verschillende technieken worden ingezet. Voor kwaliteit kan TQM worden opgezet, voor onderhoud TPM. Bijna altijd is er sprake van Kaizen.

Kaizen
Door in kleine goed behapbare verbeterstappen te werken zijn de resultaten van iedere stap sneller merkbaar en meetbaar. Kaizen houdt in dat een minder goed onderdeel uit het proces onder de loep wordt genomen en vervolgens verbeterd. Het goede wordt behouden, het mindere steeds verder verbeterd totdat er excellence is ontstaan.

Procisco
Traint, Coachet en ondersteunt u en uw medewerkers bij het aanleren van deze technieken. Zodra Lean Thinking door het bedrijf begint te ademen wordt procesverbeteren een steeds leukere ervaring!