Radicale innovatie of incrementeel innoveren?


Wat is het?
Innovatie komt van het woord innoveren dat staat voor vernieuwen. Hiermee wordt niet bedoeld vervangen door een zelfde exemplaar. Iets nieuws creëren wat nog niet bestaat binnen een bepaalde context.

Incrementele innovatie
Incrementeel staat voor toevoegen aan iets dat al bestaat. Het continue verbeteren van een proces is een voorbeeld van incrementele procesinnovatie. Of de ontwikkelingen aan een automodel is een vorm van incrementele productinnovatie.
Een ander voorbeeld is een wiel dat ooit helemaal van hout was. Deze werd later voorzien met een stalen toevoeging op het loopvlak wat een incrementele innovatie was. In de loop van de tijd is het wiel in veel verschillende vormen verder ontwikkeld en vernieuwd cq verbeterd. We hebben nu stalen of licht metalen velg voor een auto met een rubberen loopvlak in de vorm van een band.
In veel gevallen is incrementeel innoveren prima om steeds verder te verbeteren. Waarom zouden het wiel telkens opnieuw uitvinden? Toch heeft incrementele innovatie ook beperkingen. Het blijft doorborduren op iets dat al was. Doorborduren op een oplossing voor een behoefte om, in het zelfde voorbeeld, een auto over de weg te verplaatsen met zo min mogelijk weerstand.

Radicale innovatie
Radicale innovatie staat voor vernieuwing die niet door borduurt op wat er al was. Bij radicaal innoveren gaan we eerst terug naar de vraag wat nu de achterliggende behoefte is. Het start met waarom, willen we eigenlijk iets bereiken? (zie ook de Golden circle van Steven Sinek)
Vervolgens krijgt de creativiteit alle ruimte om te komen tot een hele nieuwe oplossing of product waarmee de behoefte kan worden ingevuld.
Een van de voorbeelden is de uitvinding van de gloeilamp. Dit was een volledig andere oplossing om in het donker te kunnen kijken dan de gaslantaarn. Of de ontwikkeling van de eerste auto, die geen koets was met nog meer paarden om nog sneller van A naar B te kunnen komen.

Wanneer incrementeel innoveren geen oplossing meer biedt
Er zijn momenten dat doorontwikkelen van een proces, organisatievorm of product geen soulaas meer biedt. Momenten waarop een organisatie zich echt moet kunnen onderscheiden van wat er al in de markt geboden wordt. Momenten waarop de kleine stappen die bij incrementeel innoveren genomen worden veel te langzaam gaat. Momenten die vragen om een radicaal andere aanpak. Dan is het tijd voor Radicale innovatie!

Procisco     Rob Italiaander

Wil je meer weten over innovatie? Wat is sociale innovatie, proces innovatie of productinnovatie?

Persoonlijk kennismaken?

Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen geheel vrijblijvend contact met u op;

Uw naam:
Telefoonnummer:
Uw e-mail:
Uw opmerking:
 

Abonneer op onze nieuwsbrief

Voer hier uw mailadres in: